$type=slider$snippet=0$h=500$au=0$cm=0$l=0$show=home

$type=three$snippet=0$meta=0$rm=0$l=1$show=home

$show=home

Exclusief voor avonturiers, genieters & fijnproevers

Met De Wijnbox wordt kiezen makkelijk én ben je zeker dat je een geschikte wijn vindt voor elk moment, voor ieders budget én die in de smaak valt, ook bij vrienden en familie.

De selectie van de wijnen gebeurt door wijnprofessionals, vaak rechtstreeks bij de wijnboeren, omdat voor ons ook het verhaal achter de wijn belangrijk is.

Die informatie delen we graag met jullie a.h.v informatieve wijnwijzers en interessante artikelen op onze blog. Zo leer je ten volle genieten van een glas wijn, ontdek je wat je lekker vindt en wordt je je eigen sommelier thuis.

Deze intensieve manier van samenwerken met gepassioneerde wijnmakers levert ons een gevarieerd en smaakvol assortiment op, dat we graag met jullie delen. Want genieten van een lekker glas wijn doe je samen!

$show=home

7 mythes over wijn

7 mythes over wijn

Er wordt zo ontzettend veel over wijn geschreven en gezegd dat je soms niet meer weet wat nou waarheid is en wat niet. Hieronder lees je 7 mythes over wijn. 

1. Tranen

Als de wijn traant, dit zijn de druppels die naar beneden lopen wanneer je je glas walst, wordt er veelal gezegd dat je dan een goede wijn zou hebben, maar dit is absoluut niet waar. 
Deze strepen worden veroorzaakt doordat de alcohol in wijn sneller verdampt dan water. Dat water druppelt heel langzaam weer naar beneden. Wat de lijnen je dus eigenlijk alleen vertellen is dat er alcohol in je wijn zit. Ook wijnen die veel suiker bevatten zoals dessertwijn, tranen sterker. 

2. Hoe ouder de wijn, hoe beter de kwaliteit

Een heel klein percentage van de wijnen wordt beter met de jaren. Dit zijn de zogeheten bewaarwijnen, maar 80% van de wijnen is gemaakt om direct te drinken. Dus een oudere wijn is niet per definitie een betere wijn, integendeel! Een soortgelijke mythe is dat een dure wijn een goede wijn is. Dat gaat lang niet altijd op. Er zijn ook genoeg goedkopere wijnen van goede kwaliteit. 

3. Rode wijn dient op kamertemperatuur geserveerd te worden

Dit is denk ik een van de meest gemaakte fouten! Vroeger werd dit gezegd, maar de gemiddelde kamertemperatuur ligt intussen een heel stuk hoger dan vroeger. De meeste rode wijnen kun je het beste serveren rond een temperatuur van 16 รก 18 graden. Bij hele lichte rode wijnen mag dat zelfs nog iets lager zijn. Je kunt een rode wijn eventueel voor serveren iets koelen. 

4. Sulfieten zorgen voor hoofdpijn of zwaardere katers

Als je kijkt naar de hoeveelheid sulfiet in voeding, zoals in gedroogde vruchten en die in wijn, bevat wijn in verhouding nauwelijks sulfiet. Dus ook dit is niet waar, tenzij je natuurlijk gevoelig of allergisch bent voor sulfiet, maar dat is een ander verhaal. Je krijgt dus enkel hoofdpijn als je teveel wijn drinkt, ook de kwaliteit van de wijn maakt hierbij niks uit.

5. Wanneer er stukjes kurk in de wijn zitten, bevat de wijn ‘kurk’

Er zitten wellicht stukjes kurk in je glas ja, maar met kurk wordt in dit geval iets anders bedoeld. Als de wijn kurk heeft dan ruikt hij muf, naar vochtige kelder of nat karton. Dit komt doordat de kurk dan besmet is met een bacterie, waardoor je de wijn niet meer kunt drinken. Gelukkig komt dit niet meer zo vaak voor.

6. Door een lepel in de champagne behoudt je de bubbels

Of een vork. Het maakt niet zo veel uit, want nooit is wetenschappelijk aangetoond dat dit werkt. Professor Liger-Belair, vooraanstaand onderzoeker als het gaat om Champagnebubbels, vertelde aan Decanter dat hij geen idee heeft waar de theorie vandaan komt. Wat volgens hem wel helpt is de fles afsluiten met een luchtdichte Champagne stopper en hem zo koud mogelijk bewaren. "Maar zelfs als je dat doet, zullen de bubbels minder worden na het schenken van een paar glazen." 

7. Als de fles een diepe ziel heeft, duidt dit op een betere wijn

Een diepe ziel ofwel de bolling aan de onderkant van de fles duidt op een betere wijn, onzin. En nee, het is ook niet zodat de wijnboer wat minder wijn in de fles hoeft te doen. Vaak is een fles met diepe ziel duurder om te maken. 

$type=grid$meta=0$readmore=0$snippet=0$count=4$show=/p/de-wijnbox.html

$type=list$cate=1$c=20$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=three$c=9$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/promoties.html

$type=two$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

Promoties_$type=blogging$c=3$l=0$m=0$show=home

In de kijker_$type=complex$c=4$meta=0$show=post

$show=/p/nieuws.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$l=1$au=0$cm=0$h=304$show=home

FAQ_$type=list$cate=1$c=7$meta=0$p=1$show=home

Naam

de wijnbox,3,faq,13,in de kijker,24,nieuws,24,nieuwsbrief,19,promoties,7,
ltr
item
De Wijnbox: 7 mythes over wijn
7 mythes over wijn
https://1.bp.blogspot.com/-q5Dy01aRPiQ/W4_OqM4WS_I/AAAAAAAAAK4/lWAv-42_j7gCuFW8ci6Jhh7NHygWdGy1gCLcBGAs/s640/7%2Bmythes%2Bover%2Bwijn.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-q5Dy01aRPiQ/W4_OqM4WS_I/AAAAAAAAAK4/lWAv-42_j7gCuFW8ci6Jhh7NHygWdGy1gCLcBGAs/s72-c/7%2Bmythes%2Bover%2Bwijn.jpg
De Wijnbox
https://www.dewijnbox.be/2018/09/7-mythes-over-wijn.html
https://www.dewijnbox.be/
https://www.dewijnbox.be/
https://www.dewijnbox.be/2018/09/7-mythes-over-wijn.html
true
5394112263699938885
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ UPDATES Bekijk alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdaga Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Junli Augustus September Oktober November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg BELANGRIJK Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy